Pierwszy przegląd - tak wcześnie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giboon1989
    Classic
    • 2010
    • 31

Walczę z etką na win7 64 bit... zainstalowałem 7.3 ale problemy były z hardlockiem i nie dało sie w ogole uruchomić... gdzieś poczytałem że powinno zadziałać ver. 7.0 .. zainstalowałem... updaty zainstalowałem niby wszystko ok, język zmieniłem, ale dziala tylko Audi i VW .... skoda i seat jak chcę wybrać wyskakuje hardlock: error 1 ! ... pomoże może ktoś jak to zrobić ?
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

Witam,

Szukałem w archiwum ale nie znalazłem.

Sprawa dotyczy O2 FL kupionej w listopadzie 2009. Ustawiony jest zmienny okres przeglądów. Jakiś tydzień temu, tuż po przejechaniu 15 500 km zapaliła się informacja, że do przeglądu zostało 4500 km. Jest obecnie przejechane 16 050 km i komputer pokazuje "Service" a do przejechania 0 km. Jak to możliwe żeby już trzeba było jechać do serwisu? Wcale nie przejechałem 4500 km a jedynie ok 500 km. Przegląd powinien wypaść nie wcześniej chyba niż przy 20 000 km.

Robie często krótkie odcinki po ok 10-15 km. Ale serwis już to chyba przesada. Olej wymieniałem po pierwszych 5000 km na Lonlife.

Co o tym myślicie?

Komentarz

• macluke
      Elegance
      • 2010
      • 875

Zamieszczone przez granacik
      Jak to możliwe żeby już trzeba było jechać do serwisu? Wcale nie przejechałem 4500 km a jedynie ok 500 km
      to chyba działa tak, że to komputer sam wylicza, ile zostaje do przeglądu, na bazie stylu jazdy, itp.
      Ja miałem odwrotnie - najpierw pokazywało mniej, potem zmieniło na więcej.

Komentarz

• marektbg
        Elegance
        • 2010
        • 861

U mnie po 4 miesiącach od zakupu komp pokazuje do przeglądu chyba 260 dni lub 14kkm - a mam nalatane nie wiele ponad 1kkm.

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

W którym miejscu widzicie ile zostało do przeglądu?
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• krzysn
            Rider
            • 2007
            • 515

Morgoth, w maxi-docie "vehicle status". Ja mam 400km przebiegu i same kreseczki, pewnie info o terminie/przebiegu do serwisu pojawi się niedługo ?

Komentarz

• Krzysiek25
              Ambiente
              • 2008
              • 154
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak to możliwe żeby już trzeba było jechać do serwisu?
              Tak skutkuje eksploatacja w ciężkich warunkach dla silnika, czyli po prostu jazda po mieście. Gdybyś ruszył teraz w trasę, pewnie byś z 500km odzyskał. Normalna sprawa, zwłaszcza dla 1.8 TSI bo one podobno z niewiadomych przyczyn bywają mocniej deptane :diabelski_usmiech

Komentarz

• pandzik
                RS
                • 2011
                • 2254
                • Seat

Zamieszczone przez marektbg
                U mnie po 4 miesiącach od zakupu komp pokazuje do przeglądu chyba 260 dni lub 14kkm - a mam nalatane nie wiele ponad 1kkm.
                W Twoim przypadku sie nie dziwie. Robisz ekstremalnie krótkie odcinki.

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Zamieszczone przez krzysn
                  Morgoth, w maxi-docie "vehicle status".
                  OK, sprawdzę, dzięki.
                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                  G.B.Show

Komentarz

• pandzik
                    RS
                    • 2011
                    • 2254
                    • Seat

Jak to możliwe żeby już trzeba było jechać do serwisu? Wcale nie przejechałem 4500 km a jedynie ok 500 km. Przegląd powinien wypaść nie wcześniej chyba niż przy 20 000 km.
                    Trochę faktycznie komp zwariował. Spróbuj wskoczyć na autostrade.
                    Jak to jest w gwarancji napisane? Trzeba od razu jechać na przegląd? Możesz go "poobserwować"?

Komentarz

• granacik
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 249

Morgoth,
                      Ja nie mam maxidota, pokazywał po odpaleniu znak klucza i napis 4500. Z tego co kojarzę można też sprawdzić tym pokrętłem (przekręć w lewo) przy samych zegarach

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Morgoth,
                        Ja nie mam maxidota, pokazywał po odpaleniu znak klucza i napis 4500. Z tego co kojarzę można też sprawdzić tym pokrętłem (przekręć w lewo) przy samych zegarach
                        U mnie jest Maxi-Dot, ale powyłączałem połowę "ekranów", żeby nie odciągały od jazdy.
                        Szykuje mi się dłuższa traska i nie chcę znaleźć się w "rozkroku" gdy Octa poprosi o przegląd, a ja będę musiał gdzieś szukać serwisu i płacić w euro. Wolę teraz sprawdzić i ewentualnie odbyć przegląd przed czasem.
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• krz_p
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 164

Zamieszczone przez pandzik
                          Jak to możliwe żeby już trzeba było jechać do serwisu? Wcale nie przejechałem 4500 km a jedynie ok 500 km. Przegląd powinien wypaść nie wcześniej chyba niż przy 20 000 km.
                          Trochę faktycznie komp zwariował. Spróbuj wskoczyć na autostrade.
                          jak to jest w gwarancji napisane? Trzeba od razu jechać na przegląd? Możesz go poobserwować?
                          komp nie zwariował, trzeba zrobić przegląd i tyle, nie ma co czekać i obserwować, inaczej pożegna się z gwarancją
                          longlife to zmienny okres przeglądowy, przy jeździe na krótkich odcinkach przeglądy wypadają po 1 roku i 15kkm
                          Golf V GTI

Komentarz

• Borsuk2
                            L&K
                            • 2010
                            • 1203

Czy po gwarancji komputer także pokazuje kiedy trzeba robić przegląd ?
                            Co się stanie, jak przekroczysz podany przez kompa termin ?
                            Czy po gwarancji można wyłączyć tę funkcję, skoro i tak samemu na bieżąco dba się o auto i co rok tradycyjnie olej, filtry, a w innych ustawowych terminach wszelkie płyny, świece, czasami elementy gumowe itd. itp :?:
                            Fajna stronka

Komentarz

• zepter00
                              RS
                              • 2008
                              • 2304

Zamieszczone przez Borsuk2
                              Czy po gwarancji komputer także pokazuje kiedy trzeba robić przegląd ?
                              Tak... To w interesie Skody service żebyś jak najczęściej do nich przyjeżdżał. :twisted:

Co się stanie, jak przekroczysz podany przez kompa termin ?
                              Nic... no chyba, że mrugający "Service" cię wkur...i i ciśnienie ci skoczy

Czy po gwarancji można wyłączyć tę funkcję, skoro i tak samemu na bieżąco dba się o auto i co rok tradycyjnie olej, filtry, a w innych ustawowych terminach wszelkie płyny, świece, czasami elementy gumowe itd. itp :?:
                              Chyba nie (ale głowy nie dam)... a jeśli sam zrobisz sobie wymianę oleju i ręcznie skasujesz komunikat "Service", to automatycznie jego wyświetlanie przestawi się na stałe okresy międzyprzeglądowe i będzie świecił co 15 kkm
                              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• adamza
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 174

Zamieszczone przez Krzysiek25
                                Jak to możliwe żeby już trzeba było jechać do serwisu?
                                Tak skutkuje eksploatacja w ciężkich warunkach dla silnika, czyli po prostu jazda po mieście. Gdybyś ruszył teraz w trasę, pewnie byś z 500km odzyskał. Normalna sprawa, zwłaszcza dla 1.8 TSI bo one podobno z niewiadomych przyczyn bywają mocniej deptane :diabelski_usmiech
                                ja wiem dlaczego mocno deptam czasem jak mi ktos mruga światełkami przy 140 to czasem trzeba uciec by nie być oślepionym przez wariata z tyłu

a co do przeglądu to mało jezdzisz długie trasy i dlatego ci pokazał tak szybko, w zeszłym tygodniu pokazał mi ze za 300 km musze jechac na serwis ale w miedzy czasie strzeliłem sobie trase do Wawy i dystans wzrósł do 600 km tak wiec pakuj bagaze i jedz na weekend gdzies daleko
                                jest

było

Komentarz

• Borsuk2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1203

Zamieszczone przez zepter00
                                  a jeśli sam zrobisz sobie wymianę oleju i ręcznie skasujesz komunikat "Service"
                                  jak ? VCDS-em ?
                                  Fajna stronka

Komentarz

• marektbg
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 861

jak ? VCDS-em ?
                                    Jest gdzieś na forum poradnik jak skasować inspekcję samemu.

Komentarz

• Borsuk2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1203

dzięki, znalazłem, wcześniej nie wiedziałem jak to się nazywa.
                                      Fajna stronka

Komentarz

• granacik
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 249

ok, dzięki wszystkim. Nie ma rady trzeba jechać na przegląd :?

Komentarz

• zwolin
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 656

Zamieszczone przez marektbg
                                          4 miesiącach od zakupu komp pokazuje do przeglądu chyba 260 dni lub 14kkm - a mam nalatane nie wiele ponad 1kkm.
                                          Ło k..de to ty silnika na gwarancji nie zdążysz dotrzeć
                                          Miałem podobnie jak jeździłem tylko do pracy i z powrotem (4,5 km w jedną stronę). Generalnie wydaje mi się, że trzeba jeździć na dystansach ok 20-30 km, żeby komp nie skracał jakos drastycznie okresów międzyprzeglądowych.
                                          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                          O II Tour Combi 1.6
                                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Hiv
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 311

Wczoraj w ASO gość mi powiedział, ze mają klientów którzy tak użytkują auta, ze serwis zapala im się co 8k km :shock:
                                            O2 skradziona - szukam nowej

Komentarz

• t_omko
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 163
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja do pracy mam z 7km... Raz na jakiś czas robię dłuższe odcinki (rocznie z 18kkm) i po 22 tys pokazuje mi że w serwisie powinienem pojawić się za 8tys. także mam wrażenie że mój komp przesadza w drugą stronę:>
                                              Moja OII FL Combi

Komentarz

• Flame
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 898

Mnie przy 22 000 zaczął właśnie świecić że mam 1 000 do przeglądu. Uważam to za karygodne, bo auto powinno bez problemu dojeździć do 30 tys. , ale obawiam się że będę musiał pojechać, bo pewnie gwarancja padnie jak nie pojadę.
                                                ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• JerzyM73
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 602

Zamieszczone przez Flame
                                                  Mnie przy 22 000 zaczął właśnie świecić że mam 1 000 do przeglądu. Uważam to za karygodne, bo auto powinno bez problemu dojeździć do 30 tys. , ale obawiam się że będę musiał pojechać, bo pewnie gwarancja padnie jak nie pojadę.
                                                  Myślę, żę dobrze Cię informuje u mnie też średnio co 24 tys wychodzi przegląd ale to TDI

[ Dodano: Sro 20 Kwi, 11 23:29 ]
                                                  Zamieszczone przez Morgoth
                                                  Morgoth,
                                                  U mnie jest Maxi-Dot, ale powyłączałem połowę "ekranów", żeby nie odciągały od jazdy.
                                                  Szykuje mi się dłuższa traska i nie chcę znaleźć się w "rozkroku" gdy Octa poprosi o przegląd, a ja będę musiał gdzieś szukać serwisu i płacić w euro. Wolę teraz sprawdzić i ewentualnie odbyć przegląd przed czasem.
                                                  Pamiętaj że interwały przeglądowe możesz sprawdzić tylko wtedy w MAxi-Dot jak samochód się nie porusza.
                                                  O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                                  Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

Pracuję...